roenfr

Expoziţia masteranzilor ai catedrei Pictură de shevalet a Facultăţii de arte din Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Expoziţia se va desfăşura pe parcursul întregii luni octombrie, în Spaţiul expoziţional de la et. 2, blocul central al Bibliotecii Naţionale. Deschidera va avea loc la 30 septembrie, orele 16.00.

După 2 semestre de studii în cadrul masteratului, patru artişti plastici ( Ana Sajin, Maria Lungu, Olga Shalopa si Valentin Maslov ) sunt gata să ne prezinte un numar de lucrari elaborate la cursurile de tehnici combinate, cromatologie şi compoziţie, acestea fiind ghidate de profesoarele Eleonora Brigalda şi Elena Samburic.
Lucrările expuse reprezintă câteva direcţii conceptuale. Cursul Elenei Samburic ne bucură prin simboluri antropomorfe antice şi prin fragmente picturale clasice interpretate într- o formulă postmodernă. În acest caz accentul se pune pe organizarea cromatică a motivelor propuse.
Temele abordate în cadrul cursului doamnei E. Brigalda ne ilustrează o serie de naturi statice, nu doar pictate, dar şi confecţionate prin aplicarea unor tehnici combinate cum ar fi: culoarea de ulei şi nisipul, culoarea de ulei şi ţesatura, hârtia sau polietilena. De asemenea s-a experimentat cu culoarea de ulei imprăştiată şi stropită pe pânză.
Pentru a amplifica acest modul plastic contemporan, masteranzii au primit sarcina de a proiecta şi asambla câteva instalaţii conceptuale. Toate s-au făcut din lemn cu intervenţii metalice şi cu facturarea culorilor de ulei pe suprafeţe.
Adăugător, se prezintă şi patru picturi mai monumentale la capitolul compoziţie istorică care ne relatează despre o personalitate istorică, un eveniment biografic ori o localitate.
Fiecare autor şi-a propus concepţia plastică, maniera sa tehnică, precum şi tactica de tratare a subiectelor abordate. Pentru fiecare din aceşti patru, procesul de studiu a însemnat o următoare etapă de dezvoltare a aptitudinilor individual – colective profesionale. Pe procesul de instruire a masteranzilor şi-au lăsat amprenta şi aşa profesori deosebiţi cum ar fi Teodor Macari şi Dmitrii Botnari.