roenfr

Lecția publică
„Egalitatea – precondiție pentru o viață mai bună"

Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova invită doritorii la lecția publică „Egalitatea – precondiție pentru o viață mai bună" (ODD 5), dedicată Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030. Acțiunea vine în contextul Zilei Organizației Națiunilor Unite și în sprijinul Agendei 2030 de promovare și susținere a celor 17 ODD-uri, care prevăd eradicarea sărăciei și foametei, stabilesc un spectru larg de obiective economice, sociale într-o abordare integrată, bazată pe respectarea drepturilor omului.

În cadrul activității vor fi abordate aspecte: rolul femeii de-a lungul istoriei; stereotipurile care afectează statutul femeii; domeniile in care femeile sunt defavorizate; modalități de depășire a stereotipurilor si prejudecăților de gen pentru a trăi o viata mai bună.

Oaspete de onoare al evenimentului dl. Simon Springett, noul Coordonator Rezident (CR) desemnat al Organizației Națiunilor Unite (ONU) din Moldova.

Facilitator: Olesea PEREAN, coordonatoare națională în domeniul drepturilor omului, Oficiul ONU pentru drepturile omului.

Evenimentul va avea loc la 24 octombrie 2019, ora 13.00, Sala de Lectură nr. 1, Centrul de Informare ONU, etajul II, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

Memorial aniversar
“Dumitru MATCOVSCHI - lacrima de dor a Basarabiei”

„Matcovschi este o prezență verticală,
un arbore ale cărui frunze nu îngălbenesc niciodată”
Constantin Ciopraga

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Asociația Obștească „Focul din vatră”, organizează o suită de activități in memoriam Dumitru MATCOVSCHI cu genericul „Dumitru Matcovschi - lacrima de dor a Basarabiei".

Cuvântul lui Matcovschi scris, rostit, declamat și cântat va fi protagonistul zilei de 17 octombrie.

În program:

  • Masă rotundă cu participarea studenților Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și elevilor LT „Mihai Eminescu”, mun. Chișinău; ora 13.00
  • Expoziție – eveniment;
  • Spectacol omagial cu participarea: Constantin RUSNAC, Anatol și Silvia CHIRIAC, Radu DOLGAN și Lidia BOTEZATU, Ion RAZZA, Nicu SCORPAN, Leonid SMOLNIȚCHI, Victor BURUIANĂ, Gheorghe PIETRARU, Dinastia VĂLUȚĂ, actorii Teatrului Național „Vasile Alecsandri”(or. Bălți), studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, elevii gimnaziilor „Dumitru Matcovschi” din s. Vadul- Rașcov și or. Chișinău etc.

Evenimentul va avea loc la 17 octombrie 2019, ora 15.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

Spectacolul muzical-literar jubiliar cu Traian Vasilcău
„Sunt prea bogat, fiindcă Vă pot cânta”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la Spectacolul muzical-literar JUBILIAR cu TRAIAN VASILCĂU și invitații săi cu genericul „Sunt prea bogat, fiindcă Vă pot cânta”. Traian Vasilcău - poet, scriitor, eseist, traducător, libretist, autor de texte pentru cântece și textier de limba română din Republica Moldova, cunoscut sub pseudonimul TRAIANUS sau TRAJANUS. Participă elevi, profesori, scriitori, preoți, monahi, compozitori, actori, regizori, interpreți de peste tot și alți prieteni deosebiți.

Evenimentul va avea loc la 22 octombrie 2019, ora 16.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

EXPOZIȚIE
„Acte basarabene în limba română din perioada țaristă (1812 – 1917)”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la expoziția „Acte basarabene în limba română din perioada țaristă (1812 – 1917)”, în care sunt expuse hrisoave și documente restaurate în cadrul proiectului „HRISOAVE BASARABENE ȘI ALTE DOCUMENTE ISTORICE DIN SEC. XIX”, care s-a finalizat la 30 septembrie 2019, sprijinit financiar de către Ambasada SUA în Republica Moldova, prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală.

Documentele expuse ilustrează evoluția evenimentelor istorice din provincie, promovarea aspectelor istorice a vieții social-politice și culturale a Basarabiei în sec. XIX.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori începând cu 11 octombrie – 30 decembrie 2019, Muzeul Cărții. et. 1, bloc II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție fotografii „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu...”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Academia de Creație și Inovaţii Mediatice, Asociația „Vertical” vă invită să vizitați expoziția de fotografii „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu...” vernisată în timpul lansării filmului documentar „Omorâți prin înfometare”. Expoziția include un set de fotografii de epocă, marea majoritate inedite, care reflectă politica sovietică de sărăcire constantă a băștinașilor prin intermediul impozitelor în natură, în bani, dar și a muncilor de corvoadă, punând accent pe politica de înfometare care a culminat cu foametea organizată din anii 1946-1947.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori începând cu 3 octombrie pînă la 15 octormbrie 2019, spațiul expozițional, blocul central, et. 1 (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

Expoziţie de fotografii
"Polonia. 15 ani în Uniunea Europeană"

Biblioteca Națională a Republicii Moldova va inviță la expoziţia de fotografii pe planşete "Polonia. 15 ani în Uniunea Europeană", prezentată de Institutul Polonez la București. La ceremonia deschiderii expoziţiei va participa, dna Agnieszka SKIETERSKA, Director Institutului Polonez la Bucureşti.

„Polonia. 15 ani în Uniunea Europeană” este o expoziție care prezintă drumul Poloniei către integrarea europeană și succesele pe care le-a obținut datorită apartenenței sale la singura și cea mai mare organizație de acest tip din lume.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori începând cu 27 septembrie 2019 până la 31 octombrie 2019, bloc central, et. 2, spațiu expozițional (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

“Culorile Tării de Dor”
EXPOZIȚIA PICTORILOR ION ȘI ADRIAN MORARU

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, vă invită la expoziția personală a pictorilor ION și ADRIAN MORARU, reîntorși recent la Chișinău din SUA. Familia Moraru sărbătorește cei 25 de ani de activitate în promovarea Culturii și Artelor Plastice în spațiul cultural din Republica Moldova, Europa și Statele Unite ale Americii. 

Realizate împreună cu managerul Tamara Ciuhrii-Moraru, numeroasele expoziții ale pictorilor Ion și Adrian Moraru în Muzeele de Artă din Chișinău, Cluj-Napoca și Piatra-Neamț, galerii de Arte de la Banca Mondială din Washington DC, SUA, Salmagundi Fine Art Club, New York, Sediul Națiunilor Unite din Geneva, Elveția, Consiliul Europei din Strasbourg, Franța, Artexpo NYC și Artexpo din Las Vegas, SUA, etc. – ne permit să numim Familia MORARU drept AMBASADORI AI CULTURII DIN REPUBLICA MOLDOVA.
Vă invităm să descoperiți lucrări care, cu siguranță, vă vor răscoli sufletul!

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori începând cu 23 august 2019 până la 1 noiembrie 2019, Sala de Conferințe “Alexe Rău”, et. 1, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).