roenfr

GALA LAUREAȚILOR PREMIILOR NAŢIONALE GALEX,

ed. a XIII-a, 2024

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, organizează de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum şi de Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX – manifestare importantă în lumea bibliotecară, având ca obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

Premiul Naţional GALEX se acordă celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din Sistemul Naţional de Biblioteci. În anul curent juriul naţional, constituit de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, a desemnat laureaţii Premiilor Naţionale GALEX, pentru anul 2023.

Evenimentul va avea loc, marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, et. 2, sala de lectură nr.1 (str. 31 august 1989, nr 78 „A”).

EXPOZIȚIA TEMATICĂ

„DIN CĂRȚILE MELE DREPT AMINTIRE: COLECȚII ȘI COLECȚIONARI”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul să viziteze expoziția tematică cu genericul „Din cărțile mele drept amintire: colecții și colecționari”, concepută să valorifice colecțiile personale din cadrul secției Carte veche și rară. Expoziția reflectă colecționarii basarabeni din secolul XIX-XXI, care sau remarcat nu doar prin capacitățile lor intelectuale, dar și prin pasiunea față de carte. Publicul vizitator are ocazia să descopere bibliofilii basarabeni ale căror volume cu însemnele speciale se regăsesc în colecțiile de patrimoniu.

Expoziția este accesibilă publicului în perioada 1 aprilie – 31 iulie 2024, spațiul expozițional, Carte veche și rară, etaj 1, bloc 2 (str. 31 august 1989, 78).

CAMPANIA „DĂRUIEȘTE O CARTE PENTRU PERSOANELE DEZAVANTAJATE FIZIC ȘI SOCIAL”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Campania „Dăruiește o carte pentru persoanele dezavantajate fizic și social”, în cadrul Programului Național LecturaCentral ediția 2024.

Campania vine să conștientizeze necesitatea incluziunii sociale/culturale/literare a persoanelor defavorizate, cu nevoi speciale, persoane cu necesități senzoriale, persoane de vârsta a treia, copii din casele de copii etc., dar și incluziunea socială pentru persoanele private de libertate. În acest sens, vor fi organizate activități destinate utilizatorilor din cadrul caselor de bătrâni, centre de plasament temporar „Teritoriul adolescenței”, Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Casa speranței”, Liceul teoretic cu profil tehnologic pentru nevăzători prin intermediul Campaniei 25 scriitori, experți/25 întâlniri. De asemenea inițiativa „Lectura ne unește”, în colaborare cu instituțiile penitenciare, își va continua activitățile educaționale și culturale cu implicarea scriitorilor/experților.

Prin desfășurarea acestei campanii, ne propunem să oferim acces la lectură și informație persoanelor care se confruntă cu dificultăți fizice sau sociale prin:

§ Promovarea egalității de acces la educație și cultură;

§ Combaterea izolării și excluziunii sociale;

§ Promovarea incluziunii și diversității;

§ Stimularea interesului pentru lectură și învățare continuă;

§ Sensibilizarea publicului cu privire la nevoile și drepturile persoanelor dezavantajate.

Membrii comunității, persoanele private, instituțiile bugetare, antreprenorii, oamenii de afaceri, editurile, bibliotecile din cadrul Sistemului Național de Biblioteci etc. din Republica Moldova, sunt invitate să adereze la Campanie prin donații, care vor fi repartizate către persoane fizice sau instituții precum aziluri de bătrâni, case de copii, persoane fizice din comunități etc.

Se recomandă donarea de cărți noi sau într-o stare bună, cărți pentru copii, cărți de colorat, jocuri de societate. Bibliotecile colectează donațiile pentru a fi redirecționate persoanelor din comunitate.

Campania se se desfășoară în perioada 15 aprilie – 15 mai 2024 !

Expoziție tematică

 „Dramaturgi basarabeni contemporani”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția tematică cu genericul ,,Dramaturgi basarabeni contemporani”, ce marchează traseul dramaturgiei în perioada de la sfârșitul secolului al XX - lea până în timpul de astăzi și reflectă o imagine cât mai completă a fenomenului literar din Republica Moldova. Expoziția cuprinde circa 115 de documente (cărți, publicații seriale) din colecțiile BNRM și prezintă biografiile și operele dramaturgilor ale căror lucrări au fost dramatizate. Publicațiile sunt sistematizate conform compartimentelor: generația de aur în dramaturgia basarabeană; dramaturgia autohtonă postmodernistă; dramaturgia basarabeană în critica literară din Republica Moldova.  

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 10 aprilie – 10 iunie 2024, blocul central, spațiul expozițional, etajul II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

EXPOZIȚIE TEMATICĂ DE CĂRȚI POȘTALE

„SOUVENIR DE BESSARABIE”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția tematică de cărți poștale „SOUVENIR DE BESSARABIE”, organizată de către secția Carte veche și rară. Expoziția pune în valoare istoria apariției cărților poștale, cele mai vechi cărți poștale care redau imagini din arealul basarabean fixate de obiectivul fotografic, etc.

Expoziția este accesibilă publicului în perioada 25 martie – 10 iunie 2024, spațiul expozițional, Carte veche și rară, etaj 1, bloc 2 (str. 31 august 1989, 78).

EXPOZIȚIA TEMATICĂ

„LITERATURA CEHIEI DIN SEC. XX PRIN CREAȚIA SCRIITORILOR-JUBILIARI BOHUMIL HRABAL, MILAN KUNDERA, JOSEF ŠKVORECKÝ”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul să viziteze expoziția tematică cu genericul „Literatura Cehiei din sec. XX prin creația scriitorilor-jubiliari Bohumil Hrabal, Milan Kundera, Josef Škvorecký”. Literatura cehă contemporană conturează un univers al preocupărilor, obsesiilor, dramelor și tentațiilor unui popor din centrul Europei. Expoziția prezintă publicului literatura Cehiei din sfârșitul secolului XX în toată complexitatea sa, fiind reflectate trei personalități de seamă: Bohumil Hrabal, considerat una din cele mai importante voci ale literaturii secolului trecut; Josef Škvorecký, scriitor și editor ceho-canadian, care și-a petrecut jumătate din viață în Canada, publicând și sprijinind literatura cehă interzisă în timpul erei comuniste; Milan Kundera, romancier și eseist francez de origine cehă, care a trăit în Franța din 1975. Sunt prezente opere în limba cehă, engleză, franceză, germană, suedeză, română și rusă, critică literară, articole din seriale publicate în Cehia, Franța, SUA, Marea Britanie: Rusia, materiale ilustrative etc.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1-25 aprilie 2024, în spațiul expozițional Literaturile lumii, blocul central (str. 31 August, nr. 78 „A”, et. 3).

Anunț privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024

În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL). Recensământul o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).

Începând cu 8 aprilie, un recenzor va vizita locuința dumneavoastră și Vă va adresa întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.

Fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare. Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie.

Deschideți ușa recenzorului și oferiți-i răspunsuri corecte și depline!

Datele pe care le veți oferi la Recensământ sunt confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

Participarea la Recensământ este o obligație legală, dar și civică. Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară. Participând la recensământ, contribuim la o mai bună înțelegere a comunității. Răspunsurile vor fi utilizate pentru a produce statistici care vor oferi o imagine a vieții în Republica Moldova și a modului în care aceasta se schimbă. Mai multe informații despre recensământ puteți consulta pe pagina Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md/RPL2024. De asemenea, pentru orice întrebări puteți apela gratuit la Linia verde a recensământului 022 800 800 24.