roenfr

Expoziție de carte
“Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la expoziția tematică “Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”, organizată în memoria artistului plastic basarabean, portretist, cunoscut și pentru colecția sa de măști din papier mâché. Expoziția redă viaţa şi activitatea artistului și cuprinde monografii, albume, bibliografii, cărţi de referinţă, pliante, cărţi poştale, plicuri. În cadrul expoziţii este prezentată renumita lucrare “Masa mare” din 1960.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 20 septembrie 2019, Sala Arte și Hărți, blocul II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție-eveniment
„Ștefan cel Mare și Sfânt: din istorie în veșnicie”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția-eveniment cu genericul „Ștefan cel Mare și Sfânt: din istorie în veșnicie”, prilejuită celor 515 ani de la moartea Domnitorului.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt, (n. 1433, Borzești - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea și a Mariei Oltea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504.

Expoziția cuprinde circa 200 de documente din colecțiile BNRM.

Va fi expusă o publicație rară, în original, din 1857, de DRĂGHICI Monolache "Istoria Moldovei pe timp de 500 ani pînă la zilele noastre", în care cronicarul descrie evenimentele din viaţa Moldovei, inclusiv venirea la tron a lui Ștefan cel Mare.

Invitați de onoare ai evenimentului: Acad. Nicolae Dabija; Acad. Andrei Eșanu; Valentina Eșanu, cercetător științific; Ion Negrei, dr. în istorie; Ilie Văluță, Om Emerit; Ansamblul folcloric „Haiducii”, s. Costești.

Evenimentul va avea loc la 2 iulie 2019, ora 11.00, Spațiul expozițional, etajul 1, Blocul Central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Muzeul Cărții - Expoziție tematică
„VIAȚA SOCIALĂ DIN BASARABIA INTERBELICĂ ÎN RECLAME ȘI ANUNȚURI”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la expoziția „VIAȚA SOCIALĂ DIN BASARABIA INTERBELICĂ ÎN RECLAME ȘI ANUNȚURI”, organizată în cadrul celei de-a XXVIII-a ediție a Simpozionului Științific „Valori bibliofile”. Expoziția face o incursiune în istoria publicității din Basarabia interbelică și conturează portretul consumatorului basarabean din această perioadă. Sunt expuse pentru prima dată ziarele cotidiene basarabene interbelice din patrimoniul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 30 septembrie 2019.

Evenimentul va avea loc la 17 iunie 2019, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), Muzeul Cărții, etajul I.

Vernisaj expoziție de grup
„LOC DE JOACĂ PENTRU VISUL MEU”

În ajunul Zilei Internaționale a Copilului, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu IP LT „Ginta Latină” și IP LTPA „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din mun. Chișinău, organizează o expoziție de lucrări din creația elevilor cu genericul „Loc de joacă pentru visul meu”. Vor fi expuse 54 de lucrări executate de elevii din clasele cu profil Arte plastice, prin diverse tehnici, lucrări grafice cu caracter decorativ și lucrări de ceramică, coordonați de către profesorii Lily și Mihai Prisăcaru, Valentin Vârtosu, Zinaida Pavlov, Minodora Ciobanu, Zinaida Ursu.

Vernisarea expoziției va avea loc joi, 30 mai 2019, ora 14.00, Sala Arte și Hărți, blocul doi, et. 1 (str. 31 August 1989, nr. 78 „B”, colț str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni).