roenfr

AVIZ PROGRAM DE LUCRU !

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în temeiul ordinului nr 31 din 23.05.2023 “Cu privire la declararea unor zile de odihă”, în perioada 01 – 04 iunie 2023, nu va activa.

EXPOZIȚIE DE ARTĂ PLASTICĂ

„LOC DE JOACĂ PENTRU VISUL MEU”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la vernisează expoziția ”Loc de joacă pentru visul meu”, desfășurată tradițional în ajunul Zilei Internaționale a Copilului. În cadrul expoziției sunt expuse 58 de lucrări executate în diferite tehnici din creația elevilor, din diverse trepte de școlarizare, oferindu-le posibilitatea de a-și manifesta talentul și aptitudinile artistice. Expoziția bucură și cu lucrări grafice cu caracter decorativ, care oferă spectatorului o explozie de bucurie, culoare și joc.

Participă: IPLT „Liviu Deleanu”, IP LTPA „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Crișinău și IPLT „Mihai Eminescu” din or. Fălești.

Profesori coordonatori: Stepanida Rojnoveanu, Lucia Ciobanu, Marina Dumitriu, Valentin Vârtosu, Mihai Prisăcaru și Lily Prisăcaru.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 mai - 20 august 2023.

Vernisarea expoziției va avea loc la 31 mai 2023, ora 12.00, spațiul expozițional, secția Arte și hărți, blocul II, et. I (str. 31 August 1989, nr. 78).

ȘEDINȚA CLUBULUI LITERAR „HOMO AESTHETICUS JUNIOR”

„FESTIVALUL CREAȚIEI IULIENE „ FILIPIADA – 2023”

Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia, în colaborare cu Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip”, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM organizează Ședința Clubului Literar „Homo Aestheticus Junior” cu genericul Festivalul Creației Iuliene „FILIPIADA – 2023”.

Evenimentul este dedicat Campaniei de promovare a cărții iuliene „Cartea bună ne adună”, de premiere a laureaților Festivalului Creației Iuliene „FILIPIADA – 2023”, a celor mai buni copii care au lecturat cu pasiune și conștiincios opera scriitorului, dramaturgului și folcloristului Iulian Filip, Maestru în Artă, doctor în filologie.

Moderator: Cristina Țurcanu, șef al Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia.

Activitatea este organizată în cadrul Campaniei de promovare a patrimoniului scris 20 scriitori/20 întâlniri, Programul Național LecturaCentral, ediția a 6-a, 2023.

Evenimentul se va desfășura se va desfășura luni, 29 mai 2023, ora 11.00, în incinta Bibliotecii Publice Raionale „Iulian Filip” din Drochia.

EXPOZIȚIE PERSONALĂ DE PICTURĂ, VALENTINA BRÂNCOVEANU

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția personală a artistului plastic Valentina BRÂNCOVEANU. Lucrări pictate în diferite anotimpuri ale anului, lucrările Valentinei Brâncoveanu surprind prin colorit, originalitate, măiestrie, dar mai ales prin sufletul luminos al artistei pe care vizitatorii îl regăsesc în tablouri. În prezenta expoziție sunt expuse și lucrări pictate în diverse locuri din Ucraina, vechi căsuţe pictate în peisajul orașului Chișinău. O parte din lucrările pictoriței se află în colecțiile Muzeului Național de Arte Plastice din Chișinău, în Muzeele de Artă din Klaipeda (Lituania), precum și în colecții particulare din Moldova, România, Bulgaria, Franța, SUA, Israel.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 1 iunie –31 august 2023, blocul central, spațiul expozițional, etajul II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Conferințe zonale

BIBLIOTECILE ÎN SUSȚINEREA INCLUZIUNII DIGITALE,

SOCIALE ȘI CULTURALE A MEMBRILOR COMUNITĂȚII

În perioada 22-30 mai 2023 Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu centrele biblioteconomice teritoriale și departamentale, organizează conferințele zonale anuale cu genericul „Bibliotecile în susținerea incluziunii digitale, sociale și culturale a membrilor comunității”.

În cadrul lucrărilor conferințelor zonale vor fi analizate aspectele ce țin de implementarea inițiativelor profesionale ale anului 2023, fiind identificate problemele care necesită centrarea eforturilor la nivel național. Conferințele zonale vor reuni reprezentanți ai tuturor tipurilor de biblioteci.

Conferințele zonale vor fi organizate:

  •  22 mai 2023, zona Nord - Biblioteca Publică Orășenească „Ion Creangă”, Florești;
  •  24 mai 202, zona Centru (1) – Biblioteca Publică Raională „Vasile Alecsandri”, Telenești;
  •  25 mai 2023, zona Centru (2) – Biblioteca Științifică a Universității Tehnice a Moldovei, Chișinău,
  •  30 mai 2023, zona Sud – Biblioteca Publică Orășenească Cimișlia.

Expoziție tematică

„AUTORI BASARABENI ÎN LUME”

În contextul marcării Zilei Internaționale a Dorului și Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorite în luna mai, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „AUTORI  BASARABENI ÎN LUME”. Structura expoziției reflectă faptul că, deşi trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua concetățenilor noștri  sentimentul că sunt o parte a neamului românesc. Lucrările autorilor migranți peste hotare, apărute în română sau în alte limbi (italiană, spaniolă, franceză etc.) au o tematică foarte diversă, activitatea lor are un impact considerabil pe plan social-cultural, politic, contribuind la aprofundarea relaţiilor bilaterale dintre ţări, la cunoaşterea reciprocă mai bună pe plan cultural, la dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre edituri şi asociaţii de creaţie: a scriitorilor, artiştilor plastici, jurnaliştilor etc.


Expoziția poate fi vizitată începând cu 13 mai 2023, spațiul expozițional, etajul II, blocul central (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție tematică

„Familia – factor fundamental în dezvoltarea societății”

În contextul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual pe 15 mai, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziţia tematică cu genericul „Familia – factor fundamental în dezvoltarea societății”. Expoziţia aduce în vizorul publicului larg un spectru variat de publicații din colecțiile BNRM, ce reflectă importanţa familiei în cadrul societăţii ca cea mai importantă vocație umană; gradul de conștientizare cu privire la impactul tendințelor demografice asupra familiilor și promovarea valorilor majore ale familiei: parteneriat, dragoste, căsătorie, respect, egalitate, etc. Expoziţia cuprinde circa 140 de publicații sistematizată în compartimente: politici familiale din Republica Moldova; educaţia în familie; parteneriatul şcoală – familie; familie armonioasă – societate sănătoasă; familia contemporană între tradițional și modern; tendințe demografice și familii.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 mai - 30 iunie 2023, spațiul expozițional, et. II, bloc central (str. 31 August 1989, 78 A).