roenfr

DISCUŢIE PUBLICĂ

„COPIII STRĂZII – FENOMEN SENSIBIL AL SOCIETĂŢII”

În contextul Zilei internaționale a copiilor străzii, marcată anual pe 21 martie, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul General al Poliției, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, invită doritorii la discuția publică „Copiii străzii – fenomen sensibil al societăţii”. În cadrul discuției vor fi abordate aspecte precum: fenomenul plecării voluntare a copiilor din familie, date statistice privind cauzele şi condițiile alegerii unui asemenea comportament deviant, identificarea copiilor în situație de stradă, instrumentele de prevenire a abuzului și exploatării sexuale în rândul adolescenților, strategiile pentru integrarea socială a copiilor si tinerilor străzi.

Invitați: Traian Țurcanu, Specialist în Protecția Copilului, UNICEF Moldova; reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale; Aliona Dragomireţcaia, şefa Secţiei siguranţă minori a Direcţiei ordine publică a Inspectoratului naţional de securitate publică al IGP al MAI; Tincu Silvia și Frunza Mariana, manageri ai Complexului de servicii sociale pentru copii în situații de stradă, Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, mun. Chișinău; Svetlana Moisa, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

Acțiunea vine în sprijinul Agendei 2030 de promovare și susținere a celor 17 ODD-uri, care prevăd eradicarea sărăciei și foametei, stabilesc un spectru larg de obiective economice, sociale într-o abordare integrată, bazată pe respectarea drepturilor omului.

Evenimentul se va desfășura joi, 21 martie 2024, ora 12.00, Centrul de informare ONU, bloc central, et. II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

EXPOZIȚIE TEMATICĂ

„COLECȚIA „MOȘTENIRE” LA CEAS ANIVERSAR. 100 DE TITLURI DE CARTE”

Colecția „Moștenire” a Editurii „Știința” a ajuns la 100 de titluri de carte. Volumul cu numărul 100 este dedicat scrierilor poetice și culturale ale unui important scriitor al literaturii contemporane româneşti, Leonid Dimov, poetul care provine din spațiul basarabean, fiind născut la Ismail.

În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică cu genericul „Colecția „Moștenire” la ceas aniversar. 100 de titluri de carte”, care își propune să familiarizeze publicul interesat cu volume care reuneşte mari scriitori clasici români, precum și scriitori aproape necunoscuți, într-o aleasă şi largă selecţie, cuprinzând operele lor fundamentale, însoţite de studii introductive şi tabele cronologice cu datele cele mai importante din viaţa şi opera scriitorului în cauză, note, comentarii şi repere istorico-literare, ce facilitează familiarizarea cititorului cu opera şi contextul literar al acesteia.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 15 martie 2024 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78 A).

EXPOZIȚIE DE GRAFICĂ
“STATI ART – DIALOG CU ARTA”


Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Cursul de creație
„Stati Art”, vă invită să vizitați expoziția de grafică „Stati Art – Dialog cu Arta”, care cuprinde circa 50 de lucrări expuse în scopul familiarizării publicului cu grafica contemporană realizată atât de artiști profesioniști, cât și de amatori din Republica
Moldova.
Expoziția este deschisă pentru public în perioada 9-22 martie 2024, sala Arte și hărț, blocul II, etajul 1 (str. 31 august 1989, 78).

 

Expoziție tematică

Războiul de pe Nistru. Nu vrem să se repete în casa noastră!

În fiecare an, la 2 martie, marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței (a celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii și independenţei Republicii Moldova), cinstim pe cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața pentru a apăra independența și integritatea Moldovei, într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari, care au însoțit-o.

În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția „Războiul de pe Nistru. Nu vrem să se repete în casa noastră!”, concepută ca un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, celor care și-au sacrificat viața pe altarul libertății Patriei, eroilor care și-au apărat nu numai țărâna, casele, mormintele părinților și bunicilor, dar și Limba Română, istoria strămoșească, demnitatea națională.

În cadrul expoziției sunt  expuse circa 90 de documente din colecțiile bibliotecii, fiind sistematizate în două compartimente: Războiul de pe Nistru: cauzele, consecințele, problema transnistreană în opinia publică; Omagiu și recunoștință eroilor neamului.

Publicul interesat va avea ocazia să se familiarizeze cu publicațiile din colecțiile BNRM despre evenimentele istorice și politice a Războiului de pe Nistru din 1992: albume „În memoria eroilor căzuți la Nistru”, „Eroii Ministerului Afacerilor Interne căzuți în luptele pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova”, „Cartea memoriei”, „Album de război”, „Armata Republicii Moldova”; culegeri de documente și materiale cu referire la conflictul transnistrean, trupele ruse în Republica Moldova; cărți semnate de Petru Soltan, Anatol Țăranu, Anatol Munteanu, Ruslan Șevcenco, Tudor Iovu, Mihai Gribincea, Lidia Prisac, Simion Carp, cartea recent apărută „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, de Vlad Grecu, apreciată atât în Republica Moldova, cât și în România, menționată cu premiul TIMPUL pentru CURAJ  ș.a.  

Expoziția va fi deschisă în perioada 2 martie - 2 aprilie 2024, spațiul expozițional, blocul central, etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție tematică

„Descoperim Belgia!”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova  invită utilizatorii și vizitatorii instituției să viziteze expoziția tematică cu genericul „Descoperim Belgia!”, organizată în contextul promovării valorilor și principiilor culturale europene în Republica Moldova și cu prilejul celor 32 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale între Republica Moldova și Regatul Belgiei.

Expoziția are scopul de a familiariza publicul larg și vizitatorii bibliotecii, cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale despre Regatul Belgiei și se încadrează în activitățile de promovare a istoriei și culturii țărilor europene și a patrimoniului cultural european în Republica Moldova. Regatul Belgiei ocupă un loc important printre țările europene, fiind unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene și gazdă a importantelor instituții europene și internaționale.

Expoziția orientează spre reflectarea multiaspectuală a acestei tări, fiind oglindită în compartimente, precum urmează: istoria tării, sistemul politic și economic; Bruxelles - capitala Belgiei și atracții turistice belgiene; Belgia - membru fondator și gazda instituțiilor UE; Relații bilaterale Republica Moldova – Regatul Belgiei; valorile culturale belgiene; patrimoniul mondial UNESCO din Belgia; arta Belgiei din perioada Renașterii; contemporanietate belgiană: arta, muzica, modă, cinema; literatura belgiană, secolele XIX-XXI. În expoziție se regăsesc circa 300 de cărți, în mare parte din ele fiind publicate în Belgia.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 27 februarie – 21 martie 2024, spațiul expozițional, parter, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție de graficĂ „REVELAȚIE”,
pictor Vasile Ciurari

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de grafică „REVELAȚIE”, semnată de pictorul Vasile Ciurari.  Expoziția cuprinde 25 de lucrări grafice cu tematici specifice: capcană, îngerii vreau pace, Chișinău, cursa, armonie, renaștere, geneza dragostei, înțelepciunea divină, avatar, recital, transformare, cazinou, roata norocului, calea eternității, libertate, labirint, etc.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 13 februarie - 13 aprilie 2024, blocul central, Sala de conferințe „A. Rău”, etaj 1. (str.31 august 1989, 78 A).

EXPOZIȚIE TEMATICĂ

„2023/2024 - ANUL EUROPEAN AL COMPETENȚELOR”

Centrul Pro-European de servicii si comunicare din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova invită vizitatorii să se familiarizeze cu politicile Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale și învățării pe tot parcursul vieții, despre inițiativele UE de sprijinire a dezvoltării competențelor, prezentate în cadrul expoziției tematice “2023/2024 -Anul european al competențelor”. În cadrul expoziției sunt prezente documente și publicații privind: agenda pentru competențe în Europa, educația pentru cetățenie digitală, competențele antreprenoriale, învățarea pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă, competențele pentru viața democratică, multilingvism și educația interculturală.

Detalii - http://tinyurl.com/3ynwwhhr

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 31 ianuarie – 31 mai 2024, în spațiul expozițional al CPESC, etajul, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).