roenfr

Walter Scott, creator al romanului istoric

Pe parcursul lunii august, în sala serviciului Literaturile lumii se desfăşoară expoziţia de carte dedicată aniversării a 245 de ani de la naşterea romancierului scoţian Walter Scott (15 august 1771 – 21 septembrie 1832), fondator al romanului istoric, reprezentant marcant al epocii romantismului.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate cele mai reprezentative romane ale scriitorului din colecţia serviciului, printre care se numără “Ivanhoe”, “Rob Roy”, “Waverley”, “Kenilworth”, “Quentin Durward”, “The Bride of Lammermoor” ş. a. Pe lângă operele celebre în limba engleză şi traduceri în germană şi franceză sunt propuse atenţiei cititorului lucrări critice (monografia de Edgar Johnson “Sir Walter Scott”), cărţi de istoria literaturii engleze din perioada romantismului, reviste publicate în Marea Britanie.

Luată în ansamblu, creaţia lui Walter Scott ca romancier istoric a fost un fenomen de trecere de la romantism la realism. El s-a apropiat de realism mai mult decât toţi ceilalţi scriitori romantici, pregătind prin operele sale terenul pentru romanele sociale ale literaturii realiste din sec. al XIX-lea. S-a bucurat de o imensă popularitate în timpul vieţii. El este cel care a descoperit trecutul ca sursă de inspiraţie pentru literatură, a introdus în roman caracteristicile regionale şi personaje felurite din diverse clase sociale, a influenţat scriitori foarte diferiţi, cum ar fi Dickens, Stendhal, Hugo, Cooper, Puşkin, Tolstoi, etc. Prin aspectul şi preţul lor, romanele lui Walter Scott au impus un standard care a dictat forma şi distribuţia genului timp de aproape un secol.