roenfr

SIMPOZION IN MEMORIAM

„Alexe Rău – 70 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează simpozionul IN MEMORIAM „Alexe Rău – 70 de ani de la naștere”, în scopul omagierii personalității bibliologului, poetului, eseistului, filosofului și ex-directorului Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova Alexe Rău. Programul simpozionului va scoate în evidență dimensiunile vaste ale personalității regretatului Alexe Rău, cât și contribuția dumnealui la dezvoltarea durabilă a Sistemului Național de Biblioteci.

Prezenţa notorie a domnului Alexe Rău în cultura naţională a însemnat nu doar realizări remarcabile în domeniul infodocumentar, ci şi o deosebită tenacitate în promovarea valorilor naţionale, culturii şi filosofiei. Prin toată activitatea sa biblioteconomică a fost un model al  intelectualului moldovean în ceea ce a făcut, căreia i s-a dedicat până la ultima suflare.


Evenimentul va avea loc la 27 decembrie 2023, ora 10.00, în format online.

Salon de artă

Masă rotundă „Un rapsod al plaiului – Igor Vieru –

100 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la Salonul de Artă în memoriam Igor Vieru, în cadrul căreia vor avea loc discuții privind activitatea didactică și creației maestrului Igor Vieru la Masa rotundă cu genericul „Un rapsod al plaiului – Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”. În cadrul evenimentului va fi expusă o expoziție de 18 tablouri din primii ani de creație, schițe pentru Ex-Libris-ul personal al protagonistului și circa 60 de schițe de tablouri și ilustrații de carte din colecțiile familiei și rudelor (în premieră).

Invitați participanți: Florina Breazu, Președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova; Tudor Stăvilă, dr. în studiul artelor ; Constantin Spânu, dr. în studiul artelor ; Eleonora Brigalda, dr. în studiul artelor; Leonora Sâdnic, critic de artă; pictorii A. Colîbneac, Fl. Leancă, A. Gherasimov, D. Șibaev etc.; membrii familiei Vieru.

Evenimentul va avea loc la 26 decembrie 2023, ora 14.00, sala de lectură Colecția de Arte și Hărți, blocul II, etajul 1 (str. 31 august 1989, 78)

Expoziţie de documente

,,... Nu vrem hotar să ne despartă casa…”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente cu genericul „...Nu vrem hotar să ne despartă casa…”, dedicată aniversării a 110 ani de la nașterea scriitorului și poetului român basarabean Nicolai Costenco.

Expoziția înserează circa 100 de documente ce reflectă opera lui poetului: nuvele, romane, piese de teatru, traduceri, publicistică și este sistematizată în compartimentele: opera lui Nicolae Costenco, ce oglindeşte opera antumă şi postumă; critică literară basarabeană despre creația lui N. Costenco; opera scriitorului tradusă în alte limbi, ce conţine poezii traduse şi înserate în antologii de poezie românească din Moldova în versiune spaniolă, ucraineană, letonă, bulgară, rusă, bielorusă, estonă; N. Costenco – traducător în literaturile lumii, unde sunt etalate traducerile în limba română, ca: ,,Viaţa nouă” de Dante Alighieri, ediţie din anul 1971, ,,Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir, ediţie din 1975, ,,Iliada” de Homer, ediţie din 1978 şi altele.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 21 decembrie 2023 - 24 ianuarie 2024, blocul central, spațiul expozițional, etajul 2, (str. 31 august 1989, 78A).

ATELIER PENTRU TINERI

DREPTURILE OMULUI PENTRU COEZIUNE SOCIALĂ ŞI PACE DURABILĂ

 

În contextul celebrării Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi cu scopul de a ridica gradul de conștientizare a tineretului despre importanța promovării drepturilor omului şi egalității de gen, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova în parteneriat cu Oficiul ONU pentru drepturile omului în Moldova organizează atelierul pentru tineri „Drepturile Omului pentru Coeziune Socială şi Pace Durabilă” .

În cadrul evenimentului, vor fi abordate aspectele privind construirea păcii durabile și incluzive și a coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru, îmbunătăţirea aspectelor legate de drepturile omului şi egalitatea de gen în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, elementele coeziunii sociale.

Evenimentul va avea loc la 19 decembrie 2023, ora 12.00, Sala de Lectură, et. 2, Centrul de Informare ONU, Blocul central, 31 August 1989, 78A.

SALONUL MUZICAL JUNIOR

„CARAVANA COLINDELOR”
ediția a II-a, 2023

În preajma sărbătorilor de iarnă, Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la cea de-a doua ediție a CARAVANEI COLINDELOR. În program vor răsuna colinde din repertoriul național și internațional și cântece de iarnă interpretate de tinerii muzicieni. Dintre obiceiurile calendaristice cele mai răspândite şi mai spectaculoase sunt ciclurile legate de sărbătoarea Naşterii lui Iisus şi schimbarea anului. În folclorul românesc Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestare a bucuriei nașterii Mântuitorului.

În acest context, la 18, 20 și 22 decembrie, cu începere de la ora 14:00, la Biblioteca Națională vor evolua colective artistice de la școlile și liceele cu profil de artă din Chișinău:

· 18 decembrie, ora 14:00 - Ansamblul Coral ,,Corasson" al IP LTPA ,,N. Sulac" și Ansamblul Vocal de la Centrul Comunitar ,,Convorbitorul” al Direcției Protecției Copilului, sect. Ciocana, coord. prof. Veronica Postolachi;

· 20 decembrie, ora 14:00 - Elevii Școlilor de Arte „E. Doga”, „V. Poleacov” și Ansamblul „Cununița”, coord. prof. Oxana Mardari;

· 22 decembrie, ora 14:00 - Elevii de la Music School Dinastia Văluță, coord. prof. Diana Văluță și Veronica Văluță-Bantaș.


Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 August 1989, 78 A, blocul central, holul etajului 1).

EVENIMENT CULTURAL DEDICAT

ZILEI INDEPENDENȚEI REPUBLICII KAZAHSTAN

La 16 decembrie este ziua națională a Republicii Kazahstan, care în anul 1991 a renunțat la statutul de țară membră a Uniunii Sovietice şi-a proclamat independența. În 2023 se împlinesc 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Kazahstan.

În acest context, Ambasada Republicii Kazahstan în Republica Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Agenția Națională a Arhivelor, organizează evenimentul cultural dedicat Zilei Independenței Republicii Kazahstan.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate documente și dosare din cadrul Agenției Naționale a Arhivelor, documente din colecțiile BNRM unele fiind donate de către Ambasada Republicii Kazahstan în Republica Moldova, care reprezintă albume de artă, enciclopedii, precum și literatură clasică și contemporană în domeniul istoriei, civilizației, tradițiilor populare, arhitecturii, artei și culturii Republicii Kazahstan.

Invitați: E.S. Almat AIDARBEKOV, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova; Andrei CHISTOL, Secretar de Stat al Ministerului Culturii al Republicii Moldova; reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova; reprezentantul Agenției Naționale a Arhivelor; bibliotecari.

Evenimentul va avea loc la 15 decembrie 2023, ora 12.30, în blocul central, etajul II, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (str. 31 august 1989, 78 A), blocul central, etajul II.

LANSARE DE CARTE

„ENCICLOPEDIA CENTENARUL RĂZBOIULUI DE ÎNTREGIRE

ȘI AL MARII UNIRI (2014-2020)"

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica Moldova, organizează lansarea enciclopediei CENTENARUL RĂZBOIULUI DE ÎNTREGIRE ȘI AL MARII UNIRI (2014-2020). Bibliografie, manifestări științifice, monumente și însemne comemorative, 1662 p., editată în condiții tipografice deosebite de Editura Univers Enciclopedic Gold și Editura Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR).

Volumul, care numără peste 1600 pagini, este rezultatul cercetărilor pe durata a trei ani a patru membri AOȘR: prof. univ. dr. Ion I. Solcanu, președintele Secției de Științe istorice și arheologie a AOȘR, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea (Constanța), prof. univ. dr. Mihai Drecin (Oradea) și prof. univ. dr. Anatol Petrencu (Chișinău). Lucrarea cuprinde trei părți distincte: prima parte intitulată Bibliografie, a doua Monumente și semne memoriale închinate eroilor din războiul întregirii și făuritorilor Marii Uniri, iar a treia Manifestări științifice dedicate războiului de întregire și Marii Uniri la Centenar.

La eveniment vor participa: Ion ȘIȘCANU, prof. univ., dr. hab.; Anatol PETRENCU, prof. univ., dr. hab.; Ion SOLCANU, prof. univ dr. (Iași); Bogdan CEOBANU, prof. univ. dr. (Iași); Ion NEGREI, dr. și alți istorici și publiciști.

Evenimentul va avea loc la 12 decembrie 2023, ora 14:00, Sala de arte, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78).