roenfr

Conferința internațională
„Lectura ca bază pentru cultură, cunoaştere şi dezvoltare”

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vă invită să participați la Conferința internațională „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaştere şi dezvoltare”, organizată în cadrul Programului Național LecturaCentral, ed. II, 2019. Lucrările Conferinţei vor integra comunicări de sinteză ale reprezentanților mediului biblioteconomic, profesoral, academic şi editorial.

Programul conferinței

Pentru informații:
Direcția Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie. tel.: 022 240070;
e-mail: bnrmvo2012@gmail.com; studiisicercetaribnrm@gmail.com; dbiblio@bnrm.md

Conferința va avea loc la 25 septembrie 2019, ora 10.00, BNRM, blocul 1, et. 2, Sala de lectură 1 (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

Expoziție-eveniment
„PATRIA, NEAMUL ȘI GRAIUL...”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la inaugurarea Expoziției-eveniment „PATRIA, NEAMUL ȘI GRAIUL ...” consacrată omagiului 30 de ani de Latinitate și de Renaștere Națională, revenirii limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă de stat, luptei pentru independență. 

Expoziția reunește circa 160 de lucrări, monografii, albume, ediții periodice, fotografii – documente ce oglindesc viața politică din 1989-1991 și lupta înaintașilor noștri pentru democrație și libertate. Vor fi expuse primele cărți apărute în grafia latină ale autorilor Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Ion Vatamanu, Leonida Lari, Valeriu Matei, Lidia Istrati, Renata Verejanu, Ion Hadârcă, Dumitru Matcovschi ș.a., dezvăluiri despre lupta pentru independență, cărți de memorie.
Invitați: Acad. Nicolae Dabija; Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării al RM
Evenimentul va avea loc la 31 august 2019, ora 12.00, spațiul expozițional, etaj I, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

Programul Național LecturaCentral, ediția a II-a, 2019
CITEŞTE! TRĂIEŞTE LIBER!

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, și în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă”, bibliotecile de toate tipurile, autoritățile publice locale, începând cu 31 august 2019, anunţă deschiderea ediţiei a II – a a Programul Național LecturaCentral.

Programul Național LecturaCentral se desfăşoară anual, pe parcursul lunii septembrie, și are scopul să centreze contribuțiile bibliotecilor, comunităților și factorilor de resort pentru optimizarea interesului față de carte, promovarea lecturii și dezvoltarea culturii lecturii. În acest scop sunt conjugate eforturile comune ale bibliotecilor cu cele ale instituțiilor de cercetare, de învățământ, ale editurilor, uniunilor de creație.
Pe parcursul lunii septembrie utilizatorii și non-utilizatorii bibliotecilor sunt invitați la diverse evenimente cărturărești pentru:

  • avantajarea cunoașterii,
  • stimularea interesului pentru lectură,
  • dezvoltarea abilității persoanei nu doar de a citi un număr mare de publicații sau nu doar de a citi permanent, dar mai ales de a înțelege, a învăța din text, de a formula idei critice și creative.

Îndemnăm să participați la întâlniri cu creatorii de carte (autori, editori, redactori, pictori), la lansări de carte, ședințe ale cluburilor pe interese, lecturi în aer liber, conferințe Skype, activități educaționale, centrate pe carte și lectură.

Studiu sociologic Topul celor mai citite 10 cărți ale anului 2018, ed. 23-a

Festivitatea de totalizare a Programului Național LecturaCentral va avea loc la 30 septembrie 2019, ora 10.00, Sala de Conferințe “Alexe Rău”, et. 1, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

 

“Culoriole Tării de Dor”
EXPOZIȚIA PICTORILOR ION ȘI ADRIAN MORARU

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, vă invită la expoziția personală a pictorilor ION și ADRIAN MORARU, reîntorși recent la Chișinău din SUA. Familia Moraru sărbătorește cei 25 de ani de activitate în promovarea Culturii și Artelor Plastice în spațiul cultural din Republica Moldova, Europa și Statele Unite ale Americii. 

Realizate împreună cu managerul Tamara Ciuhrii-Moraru, numeroasele expoziții ale pictorilor Ion și Adrian Moraru în Muzeele de Artă din Chișinău, Cluj-Napoca și Piatra-Neamț, galerii de Arte de la Banca Mondială din Washington DC, SUA, Salmagundi Fine Art Club, New York, Sediul Națiunilor Unite din Geneva, Elveția, Consiliul Europei din Strasbourg, Franța, Artexpo NYC și Artexpo din Las Vegas, SUA, etc. – ne permit să numim Familia MORARU drept AMBASADORI AI CULTURII DIN REPUBLICA MOLDOVA.
Vă invităm să descoperiți lucrări care, cu siguranță, vă vor răscoli sufletul!

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori începând cu 23 august 2019 până la 1 noiembrie 2019, Sala de Conferințe “Alexe Rău”, et. 1, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

 

Expoziție de carte
“Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la expoziția tematică “Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”, organizată în memoria artistului plastic basarabean, portretist, cunoscut și pentru colecția sa de măști din papier mâché. Expoziția redă viaţa şi activitatea artistului și cuprinde monografii, albume, bibliografii, cărţi de referinţă, pliante, cărţi poştale, plicuri. În cadrul expoziţii este prezentată renumita lucrare “Masa mare” din 1960.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 20 septembrie 2019, Sala Arte și Hărți, blocul II (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).